En patinet xu-xu-pa-pa-pa

Ja fa un temps que servidora, la motorista empedreïda que era, s'està tornant més sostenible i posa el seu granet de sorra per evitar que l'escalfament global ens fongui les neurones abans del 2030. Per això, últimament  acostumo a desplaçar-me en patinet elèctric, mig gentilesa d'antics companys de feina. Intueixo que l'alcaldessa estarà orgullosa de mi, oi, senyora Colau?

Malgrat els gargots multicolors que ens ha colat sa il·lustríssima als carrers de Barcelona d'ençà de la pandèmia en un intent de pacificar-los (o acolorir-los), circular en patinet per la ciutat no és pas una tasca fàcil. Us puc assegurar que és una autèntica quimera: carrils bici que s'acaben abruptament (com si arribessis a un penya-segat i haguessis de fer un salt al buit), vianants distrets que creuen sense mirar o que caminen fent esses per ocupar el màxim espai possible, motoristes que envaeixen el carril bici per avançar a la pole position del semàfor (confesso que la meva versió motorista ho ha fet alguna vegada)... Abans de sortir, cal planificar bé la ruta, com els antics exploradors que s'embarcaven rumb cap a terres desconegudes per buscar la fortuna que el vell continent els negava (em ressona a una situació malauradament massa familiar avui dia).

Arran d'una amistosa trobada amb la guàrdia pretoniana de la burgmestressa, un altercat sense conseqüències pecuniàries (afortunadament per la meva butxaca!), els amables servidors de l'ordre públic m'han informat sobre les restriccions de circulació dels vehicles de mobilitat personal (VMP, així és com anomenen oficialment els patinets elèctrics). Si fa, no fa, la conversa ha anat així: Em demanen documentació (la meva personal, perquè el vehicle no en té). Per anar-me posant la por al cos, m'avancen que circular per la calçada en patinet constitueix una infracció que està penada amb 500 € (Comorrrrrrrrrr????). La pregunta era obligada: "Llavors per on he de circular, per la vorera?". Doncs no, només puc circular per carrils bici o per carrers inclosos en les anomenades zones 30. D'acord. Molt bé. I ara ve la segona pregunta obligada: "I si no hi ha carril bici o zona 30?". Resposta: "Doncs per la vorera, però caminant". Really, George?

Soc conscient que els patinaires som gent non grata i estigmatitzada. Suposo que he d'agrair aquest desprestigi a certs individus que fan seva la frase de Fraga La calle es mía. Però us ben asseguro que dins aquest col·lectiu també hi ha gent de bé, que ha vist en el patinet un transport útil, sostenible i eficient, però és conscient que com qualsevol altre vehicle, cal respectar els senyals de circulació. Sí, els semàfors també. I aquest col·lectiu de ciutadans cívics i responsables no té el mateix dret que la resta per moure's amb el mitjà de transport que ha triat sense ser objectiu de mirades punyents o de comentaris grollers?

La controvèrsia està servida. Bon profit!

Postdata. Ja he rebut la primera multa en patinet per circular per una vorera prou ampla, en la qual hi ha un tros de paviment diferenciat de la resta que dona peu a pensar que és la continuació d'un carril bici que acaba abruptament. Doncs es veu que no. Cent euros és la resposta. 

 

Entrades populars d'aquest blog

No en nom meu!

Doctor papus