"Santo y Seña"

En la societat internetitzada en què vivim és habitual haver d'identificar-se mitjançant contrasenyes, ja siguin numèriques o alfanumèriques, per accedir a molts tipus de serveis personals i confidencials.
A l'hora de buscar aquestes identificacions la gent no s'acostuma a escalfar massa el terrat i acaba tirant pel dret i posant codis que siguin fàcilment memoritzables sense haver de fer una sessió de concentració a l'estil Rei-ki ni haver de recórrer al clàssic post-it enganxat a la targeta bancària (tot i que hi ha il·luminats que l'hi duen).
Els noms dels fills, de les mascotes, de la parella o els més massoquistes de la sogra són els que guanyen terreny quan es tracta de buscar una contrasenya alfanumèrica, mentre que les dates de naixement o combinacions simples i repetitives són les preferides en el terreny numèric.
Hi ha qui per qüestions de simplicitat i globalització opta per utilitzar la mateixa contrasenya per a totes les aplicacions, amb el perill que això suposa. Si algun hacker tafaner la descobreix ja ha begut oli: és com servir en safata d'argent totes les teves dades confidencials.
Els més previsors juguen amb un ventall més ampli de codis, que classifiquen per sectors, a imatge i semblança dels seus esquemes mentals: una contrasenya que evoqui motius capitalistes per al sector bancari, una marca de moda per al sector comerç, un local nocturn per al sector oci o un simple ding-dong per al sector telecomunicacions.
Per últim trobem els conformistes, aquells que accepten de bon grat  les contrasenyes aleatòries que els proporcionen per defecte, bé perquè no s'han plantejat la possibilitat de modificar-les o bé perquè si s'ho han plantejat, han estat incapaços de fer el canvi. Per molt enrevessades que puguin semblar, n'hi ha que semblen inspirades en els noms d'aeronaus d'última generació (YZP548LDF), les arriben a memoritzar fent ús de la pnemotècnia amb una eficàcia extrema, mentre que són incapaços de memoritzar la data d'aniversari de la parella o dels fills.
Recordeu que les cues de pansa són útils per fer memòria... mmmm... per fer memòria de què?

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

En patinet xu-xu-pa-pa-pa

No en nom meu!

Doctor papus