La mala llet

Què se n'ha fet de la llet de tota la vida? Aquella llet que era NOMÉS llet, sense cap altre element alienígena.
Abans la llet més exòtica era la llet en pols, que es baixava a carretades d'Andorra, la llet condensada (hummm) o la llet d'ametlla (uecss). 
Ara les prestatgeries del supermercat estan farcides de productes làctics i succedanis de llet que incorporen elements dels quals no se n'havia sentit a parlar abans: Lactilo bacilus, omega 3, esterols, àcid fòlic, isoflavones de soja (eingggg?).
Per què ara hi ha llets riques en calci? No se suposa que la llet JA conté calci?
Com es menja que hi hagi llet sense lactosa? No se suposa que la lactosa és un element essencial i indissoluble de la llet? 
I com podem parlar de la llet de soja? No se suposa que la llet la proporcionen les femelles dels mamífers? M'he perdut alguna classe magistral sobre zoologia o la soja NO és un mamífer?
Com se li pot dir llet a un líquid blanc desprovist de la seva nata? En tot cas, i fent el símil amb el cafè, la podríem anomenar llet americana, per allò de l'aigualiment, no?
Perdoneu la meva ignorància, però com se suposa que se li pot treure la meitat del greix? O és desnatada o no ho és, però les mitges tintes mai no han estat bones en la llet.
Abans quan parlaves de llet TU, TU, TOTHOM sabia a què et referies. Ara has d'utilitzar una bona colla de complements del nom per parlar amb la propietat que exigeix l'extens ventall de productes que responen a aquest substantiu. L'únic adjectiu que es feia servir annexat a la paraula llet era mala per descriure una actitud: Tenir mala llet, la que m'agafa quan he d'anar a comprar llet al supermercat.

Comentaris

  1. Estic d'acord amb tot el que dius sobre la llet. Només un lleuger matís que crec important: el comentari que fas sobre el cafè americà, com si fos un cafè aigualit i per això un cafè "mal fet" o que "no és cafè" és incert. El cafè es pot extractar de moltes diverses maneres: filtrat (percolació sense pressió: tipus americà o "melitta"), macerat (tipus infusió: com el turc, la cona, el de mitja...), i l'espresso (percolació amb pressió). Totes tres formes d'extracció ténen les seves característiques i ressalten en uns casos unes característiques pròpies de cafè extractat. No es pot dir que un sistema sigui millor que un altre, és simplement una qüestió d'hàbits, diria que ni tan sols cultural. Abans de l'arribada de l'espresso preníem cafè de mitja, però d'axiò ja fa molts anys. Ara preferim l'espresso. Però arreu es pren cafè extractat de diferents maneres. No confonguem els tipus d'extracció amb els nostres gustos! I això no ens permet dir que un sistema és millor que un altre!!!
    Saps que el cafè verd (és a dir abans de torrar) també es pot fer en infusió i en aigua freda?? Saps que el món del cafè té més matisos organolèptics que el del vi?? És un món del que no coneixem pràcticament res. I quan hi entres, és apassionant!!
    Salut

    Roger de Cardedeu

    ResponElimina
  2. t'he de confesar que jo també em sento ignorant vers la llet, i fixat on m'arriba la ignorància que penso que per la llet ens manipulen.

    ResponElimina
  3. jo també estic d'acord pel que fa a la llet de soia, no crec que se li hauria de denominar Llet a alguna cosa que no procedeixi d'un mamífer, i òbviament la soia no ho és.
    Però haig de discrepar en el punt en què dius "Com és menja que hi hagi llet sense lactosa?", crec que no has tingut en compte que en la naturalesa hi ha un mamífer que té llet sense lactosa El lleó marí de Califòrnia (Zalophus californianus), per això crec que és correcta anomenar llet a alguna cosa que no porti lactosa

    David godoy

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

En patinet xu-xu-pa-pa-pa

No en nom meu!

Doctor papus