Paper mullat

Els mediterranis, per definició, som individus espontanis, apassionats, orgullosos i impacients. I és precisament la combinació d'aquestes quatre virtuts el que ens fa defugir de qualsevol intent de dirigir les nostres accions. Per aquesta raó, a l'hora de muntar un aparell, un electrodomèstic o un moble d'Ikea confiem en la nostra intuïció, els nostres coneixements previs i la nostra habilitat improvisatòria .
Per a nosaltres, els llibres d'instruccions són pamflets propagandístics que s'inclouen a la caixa del producte en qüestió i acostumem a desfer-nos-en juntament amb el cartró de la caixa (perquè també som ecològics)
En això, com en d'altres aspectes, som radicalment oposats als germànics, que abans de treure el producte de la caixa s'han llegit tres vegades les instruccions i n'han fet una síntesi en un dinA4 i un diagrama en un dinA3. En el procés de muntatge segueixen les instruccions al peu de la lletra, com si es tractés d'un text sagrat.
Els mediterranis, com a màxim, un cop tenim muntat l'artilugi, comprovem que la nostra intuïció no ens ha enganyat i hem sigut capaços d'encaixar totes les peces en algun lloc (amb sort no ens en sobrarà cap). És llavors quan llegim (massa tard) els consells que cal tenir en compte ABANS del muntatge i per desesperació nostra ens adonem que l'hem cagat.
Cal dir, en defensa nostra, que els llibres d'instruccions no resulten de lectura fàcil ni entretinguda, sobretot els episodis de les característiques tècniques, que dibuixen l'esquema de funcionament, amb tots els botons indexats i relacionats amb fletxes.
El senyor Ikea, que amb prou feines fa 15 anys que va arribar, ja sap de quin peu calcem i ha adaptat els seus manuals d'instruccions a la nostra mandra lectora. Tot són dibuixos i diagrames que ordenen els passos numèricament i ens alliçonen d'una manera molt visual sobre les característiques i el muntatge del producte.
L'apartat dels llibres d'instruccions que resulta especialment insultant són les FQA, o preguntes més freqüents, on has d'aguantar que et tractin d'imbècil quan et diuen que la possible causa que l'aparell no funcioni és perquè no està endollat. Però qui s'han cregut que som? L'orgull mediterrani no ens permet ser imbècils. Tossuts sí, però imbècils no.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

En patinet xu-xu-pa-pa-pa

No en nom meu!

Doctor papus