On sóc?

Per moltes representants del gènere femení els mapes són l'equivalent a un enigma escrit en sànscrit: indesxifrables a primer i últim cop d'ull. No serveixen de res les contínues lliçons d'orientació que amb més o menys paciència ens imparteixen els abnegats mascles de la família, que saben llegir mapes gràcies a les maniobres militars que han fet durant l'època més gratificant de la seva vida: la mili. Aquestes lliçons sempre segueixen la mateixa pauta i giren al voltant de dos temes clau:
Orientar el mapa cap al Nord amb l'ajuda de la brúixola (brúixola? Quin sentit té seguir les indicacions d'una agulla que contínuament es belluga i té menys determinació que la davantera del Reial Madrid).
Fixar-se en punts representatius sobre el terreny i saber-los situar en el mapa. Potser identificaríem alguna cosa sobre el mapa si poguéssim viure en un univers paral·lel (com a Matrix) per veure en tres dimensions els símbols representats en dues dimensions.
Vistes totes aquestes dificultats per adaptar el nostre ordenat esquema mental i interpretar un paper acolorit ple de línies disposades sense cap ordre ni concert al voltant de punts estratègics, l'aparició del Tom-tom ha esdevingut un feliç esdeveniment. Per totes aquestes fèmines el Tom-tom ha estat la salvació, la seva pedra Rossetta particular, l'intermediari necessari que permet interpretar el terreny amb un llenguatge intel·ligible: carrers rectes i acolorits amb fletxes que assenyalen la direcció correcta i punt, cap altre element que enterboleixi la comprensió espaial.
Per què complicar-nos la vida si, en aquest cas, la tècnica ens la facilita?

Comentaris

  1. Aquesta justificació militar que fa que els mascles dominin la lectura dels mapes gràcies a la època més gratificatn de la seva vida (la mili), ho dius pels homes que tu coneixes?, o potser els homes que tu coneixes no saven llegir els mapes donat que no han fet la mili?

    Signa: Robert, un home amb un component femení molt dessembolupat, que no ha fet la mili i sap llegir mapes. I que espera que les seves filles aprenguin, sense fer la mili.

    ResponElimina
  2. Tant els homes que jo conec com jo mateixa hem après a llegir mapes gràcies a les maniobres escoltes del cau. No és la mili però també s'aprenen valors interessants per a la vida.

    ResponElimina
  3. ...doncs jo n'hi he fet la Mili ni he anat a cap cau escolta, però tot i així, sé llegir mapes. Aleshores ?...

    ResponElimina
  4. Aleshores ets de la minoria de fèmines que s'han buscat la vida per aprendre'n o potser la teva professió t'ha facilitat la comprensió de certs conceptes espaials difícils d'entendre per a la resta dels mortals.

    ResponElimina
  5. Jo aniria encara més lluny, Emma, diria que aquelles fèmines que realment no ens en sortim amb els mapes hem de patir l'arrogància dels "abnegats mascles" amb les seves apreciacions i retrets a la nostra incapacitat per a sortir-nos-en. Solució: quan anem tots dos al cotxe que condueixi ell i s'espavili mentre còmodament "repantingades" al seient del copilot gaudim del paisatge i la música que, per cert, també tenen tendència a escollir ells (però això seria ja un altre tema).

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

En patinet xu-xu-pa-pa-pa

No en nom meu!

Doctor papus