Data de caducitat: demà

En una societat de consum com la nostra no és rendible fabricar béns materials eterns. Només cal veure quants aparells de TV van tenir els nostres pares i quants en portem nosaltres. La causa d'aquesta diferència no és el caprici per tenir models d'última generació, sinó que, incomprensiblement, els aparells s'espatllen abans i amb més freqüència que els seus antecessors.

La meva perplexitat es produeix perquè, tenint en compte la increïble evolució que ha experimentat la tecnologia durant els últims 20 anys, com és que no ha estat capaç de fabricar articles més duradors? És com si en aquest aspecte la tècnica hagués involucionat. Però aquesta presta caducitat  és producte d'una campanya per potenciar el consum. Què vendria el senyor Zony un cop hagués venut les 300.000 milions de televisions equivalents al mateix nombre de llars que es poden permetre aquest petit luxe? Si els aparells de TV tinguessin una vida massa duradora els fabricants haurien de crear noves necessitats entre els consumidors per poder subsistir.

Aquest patró de curta vida útil dels aparells de TV també es reprodueix en tot tipus d'electrodomèstics, vehicles, sabates, pantys, càmeres fotogràfiques, aparells repdroductors,  telefonia mòbil, ...

Ara resulta que la bruja avería era una profeta a qui ningú no va fer cas en el seu moment i poc a poc  va anar forjant el seu poder . Durant els anys vuitanta tothom va fer l'orni a les amenaces d'aquest punksonatge i ningú va arribar a sospitar fins on arribarien els seus tentacles i què seria capaç de fer el seu seguici d'electroduendes  a les llars de principi del tercer mileni.  La mateixa lletra de l'himne de la bruja avería ja era una apologia de la filosofia que impera en la societat de consum actual:

Oiga usted, no se ría
de la Bruja Avería.

Si se rie usted, señora
romperá la lavadora.
Si se rie usted señor,
romperá el televisor.

No se ría, no derroche,
que se va a quedar sin coche
y mañana irá usted andando
a trabajar sin afeitar
y al llegar no funciona el ascensor
y tampoco marcha el aire
por favor que calor
todo el mundo está alocado
se quemó el ordenador

Comentaris

  1. Gran programa " La bola de cristal"
    Aquí us deixo un extracte de la caço del principi

    Que tendrà esta bola
    que todo el mundo le mola...
    Te sientas enfrente
    y es como el cine
    todo lo controla
    es un alucine
    es como un ordenador personal
    es la bola de cristal!

    ResponElimina
  2. Per que no coneixo aquesta canço????, que és la bola de vidre????, serà que durant molts anys vaig tenir el mateix TV????,serà que la caducitat del programes de TV es va lligar ràpidament a la caducitat dels aparells?????

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

En patinet xu-xu-pa-pa-pa

No en nom meu!

Doctor papus